Környezet

Továbbra is elkötelezettek vagyunk azon programok és kezdeményezések mellett, amelyek csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását, limitálják a vízfelhasználást, és kevesebb hulladéktermeléssel járnak az újrahasznosítás révén.

Üvegházhatású gázok

Az Amphenol mindennapi működése során arra törekszik, hogy csökkentse az energiafelhasználást és minimalizálja üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátását a lean termelési folyamatok és az energiatakarékos működést támogató fejlesztések révén, amelyek lehetővé teszik cégünk számára, hogy csökkentsük az 1. és 2. hatályú ÜHG-kibocsátás intenzitását. Megújulóenergia-stratégiánk és az üvegházhatást okozó gázok csökkentésére irányuló erőfeszítéseink 19%-kal csökkentették bevételre normalizált Scope 1 és 2 (helyfüggő) kibocsátásunkat 2018-hoz képest, annak ellenére, hogy ugyanebben az időszakban 74 gyártóüzemet nyitottunk meg. Ezek a lépések lehetővé tették számunkra, hogy elérjük azt a célt, hogy a 2018-as szinthez képest 10%-kal csökkentsük a bevételre normalizált Scope 1 és 2 üvegházhatást okozó gázok kibocsátását.

A megújuló energia felhasználása fontos része ÜHG-kibocsátás-csökkentési stratégiánknak. Az elmúlt néhány évben nőtt a megújuló villamos energia részaránya a teljes vásárolt energiánkban. Azt tervezzük, hogy tovább bővítjük a megújuló energia felhasználását létesítményeinkben, és új célt dolgoztunk ki az SDG 7.2 Megfizethető és tiszta energia támogatására. Cél, hogy 2030 végére az Amphenol létesítményeiben felhasznált energia 50%-a megújuló energiaforrásokból származzon. 

Vízhasználat

Az Amphenol gyártási folyamatai nem igényelnek jelentős mennyiségű vizet, de igyekszünk a lehető legnagyobb felelősséggel bánni az általunk használt vízzel. Általános vízfelhasználásunk csökkentése érdekében vízoptimalizálási projekteket folytatunk létesítményeinkben, és olyan rendszerekbe ruháztunk be, amelyek segítségével újrahasznosítjuk a telephelyeinken keletkezett szennyvizet. Folyamatos intézkedéseinkkel és beruházásainkkal 2022-ben 11%-kal tudtuk csökkenteni vízkivételi intenzitásunkat az előző évhez képest. Intézkedéseink eredményeként 2017 óta 34%-kal csökkent a vízkivételi intenzitásunk, ami éves szinten 8%-os csökkenést jelent ebben az ötéves időszakban.

Terveink szerint továbbra is új lehetőségeket keresünk vízfelhasználásunk optimalizálására globális szinten. Elkötelezettségünket az is mutatja, hogy az SDG 6.4 Tiszta víz és higiénia pontban konkrét vízmegtakarítása célokat tűztünk ki. A terv szerint a 2021-es szinthez képest 2030 végére az Amphenol 15%-kal csökkenti a 20 legnagyobb létesítményünk teljes vízkivételét.

Hulladék újrahasznosítás

Az erőforrások felhasználásának korlátozása és a hulladék minimálisra csökkentése továbbra is az Amphenol működési kultúrájának központi eleme. Működésünk során számos módszert alkalmazunk a hulladék mennyiségének korlátozására, mint például az újrahasznosított csomagolóanyagok használata, vagy a hőre lágyuló műanyagok megfelelő újraőrlése a szűz alapanyagok kiegészítésére, az alkalmazottak étkezéseiből származó szerves anyagok komposztálása és a papírfelhasználás csökkentése. Erőfeszítéseink eredményeként 2022-ben teljes hulladéktermelésünk 64%-át tudtuk újrafelhasználni, újrahasznosítani. Továbbra is új módszereket keresünk anyagfelhasználásunk minimalizálására, miközben azon dolgozunk, hogy tovább csökkentsük hulladéktermelésünket és fenntartható termelésből származó termékeket szállítsunk ügyfeleinknek.