Notórius munkahely váltóból lojális dolgozó

Surján Péter saját bevallása szerint ‘csak akasztott ember nem volt’, mindenbe belefogott, majd gyorsan alább is hagyott a lelkesedése, mielőtt az Amphenolhoz érkezett. Mióta azonban csatlakozó gyártó cégnél dolgozik, élete gyökeresen megváltozott, hisz az itt töltött 3 év alatt folyamatosan fejleszti magát és lépdel felfelé a képzeletbeli ranglétrán.

Már több mint 3 éve dolgozol az Amphenolnál, ami a Te életedben rekordnak számít az egy munkahelyen töltött időben. Mesélj erről kérlek!

Igen, eddig fél-egy év volt általánosságban, amit egy munkahelyen töltöttem, kivéve a vásár, ahol 5 éven át árultam minifánkot, de ez csak vasárnaponként. Alapvetően a fő problémám mindig az volt, hogy beleuntam az adott munkába. Nem találtam kihívást bennük, sablonosak voltak és nem igazán volt fejlődésre, előrelépésre lehetőség. Sokféle munkában kipróbáltam magam, voltam villanyszerelő, postás, bádogos, komissiózó, sőt kertészkedtem, dolgoztam építkezéseken, hogy a részmunkaidős állásaimat ne is említsem. Ezeknek a munkáknak egy részét itthon, másik részét külföldön csináltam. 5 évet éltem Észak Írországban.

Mi az oka annak szerinted, hogy az Amphenolnál megragadtál?

Itt volt lehetőségem legjobban megmutatni, hogy van bennem lehetőség. Folyamatos fejlődhetek és elég változatos munkaköreim voltak. Jelenleg Junior Quality Engineer vagyok, tehát minőségüggyel foglalkozom, ami elég kacifántos tud lenni, többféle látásmódot igényel, én meg amúgy is szeretek gondolkodni és problémákat megoldani. Ezen felül a minőségügyes operátorok felettese vagyok, az ő munkájukat és fejlődésüket is figyelemmel kell kísérem, ami szintén egy remek kihívás. Az
ismerősök már régóta mondogatták, hogy szerintük jó vezető válna belőlem, itt lehetőségem van ezt is remélhetőleg bebizonyítanom.

Kérlek meséld el milyen pozícióban kezdtél és azóta hogy alakult a karriered az Amphenolnál?

Kicsit több mint 3 éve kezdtem a cégnél, mint összeszerelő operátor. Pár hónappal hazaköltözésem után kerültem a céghez. Eredetileg IT vonalon akartam dolgozni, de pont akkor tört be a COVID hullám és szinte sehova nem vettek fel emiatt. Végső megoldás volt, hogy akkor valami gyárba jussak be és majd onnan tovább építem az utat, csak álljon pénz a házhoz. Az Amphenolnál nem voltak zárt kapuk, operátorként kezdtem és rövid időn belül át is kerülhettem a minőségügyes operátorokhoz. Szerintem ez leginkább annak köszönhető, hogy szerettem volna törni előre és megmutatni, hogy többre vagyok hivatott. Szintén pár hónap és úgy alakult, hogy
csoportvezetőnek is kineveztek. Így már pár operátor is a kezem alá került és elkezdtek jönni a nagyobb feladatok, plusz felelősségek. De nem éreztem elégnek többet akartam, amit jeleztem is a közvetlen felettesem felé, aki meg is adta az esélyt. A cég elküldött egy olyan továbbképzésre, ami a minőségügyes munkához kell és azóta vagyok Junior Quality Engineer.

Szerinted mi az oka, hogy ilyen gyorsan előre tudtál lépni a ranglétrán?

A folyamatos fejlődési vágy és a bizonyítani akarás elég erősen befolyásolta ezt. Továbbra is igyekszem fejleszteni, tökéletesíteni a tudásom,úgy érzem még hosszú út áll előttem.

Mit javasolsz azoknak az operátoroknak, akik hasonló karrierutat szeretnének bejárni?

Egyik alapszabály szerintem, hogy amit elkezdesz azt végig is kell csinálni. Amiben kicsit is jónak érzik magukat, azt fejlesszétek tovább, ezen múlhat a jövőjük.