A fémforgácsolástól az autóiparig

Zhorela Viktort, fiatal mérnök kollégánkkal beszélgettünk korábbi munkáiról, az Amphenolnál töltött első hónapjainak tapasztalatairól és az előtte álló kihívásokról.

Miért a gépészmérnök szakot választottad a PTE MIK-en és elképzeléseid voltak a szakmáról?

Mindig is a reál tudományok álltak hozzám közel, leginkább a matek. Pályaválasztási időszak kezdetén még matematikus vagy matektanár pályán gondolkoztam, később viszont úgy éreztem, hogy valami kézzel foghatóbb, gyakorlatiasabb szakmával több lehetőség áll majd előttem. Ekkor nyertem tudomást arról, hogy a MIK-en duális képzés indul gépészmérnök szakon és úgy éreztem, hogy ez egy tökéletes opció: reáltudomány elmélet vegyítve szakmai gyakorlattal. A szakmáról semmilyen elképzelésem nem volt, környezetemben senki nem foglalkozott hasonlóval sem. Sosem fogom elfelejteni, mikor a gyakorlati helyemen először láttam fémforgácsolást. Csak ámultam, hogy ez egyáltalán hogyan lehetséges. 🙂 Azóta erre már nyilván mosolyogva emlékszem vissza.

Korábbi munkahelyeidhez képest miben különbözik az Amphenol?

Teljesen más területeken dolgoztam korábban. Gyakorlati helyemen fémforgácsolás volt a fő profil. Ott főként a koszos, szagos üzemben tevékenykedtem, némi műszaki adminisztrációval kiegészítve. Előző munkahelyemen pedig célgéptervezőként pont a másik oldalán voltam a beszállítói láncnak. Autóipari gyártóüzemeknek terveztünk, építettünk gépeket. Az Amphenol az első multinacionális autóipari munkahelyem, ezáltal teljesen más a cégstruktúra, a folyamatok standardizáltsága, szabályozottsága.

Mit szeretsz a jelenlegi munkádban, az Amphenolos közösségben?

Alapos, precíz, kooperatív embernek tartom magam, azaz az autóipar által támasztott elvárásoknak megfelelő kvalitásokkal rendelkezem. A közösségben mindenki kedves és segítőkész. Azokkal, akikkel a napom nagy részét töltöm már barátinak is mondható a kapcsolatom. Én is szívesen segítek bárkinek, amiben csak tudok. Szimpatikus a munkavállalókhoz való hozzáállás is, a trainingek, a csapatépítő tevékenységek, illetve a kedves figyelmességek (pl. hőségriadó idején).

Mesélj arról, hogy milyen nemzetközi csapattal, külsősökkel együtt dolgozni?

Izgalmas, érdekes és olykor küzdelmes. Sokat lehet tanulni kínai partnereinktől, a beszállítóktól és a potenciális és jelenlegi vevőktől egyaránt. Örülök, hogy a mindennapokban hasznosítani és fejleszteni tudom a műszaki és az angol nyelvi képességeimet is.

Milyen kihívások várnak rád a közeljövőben a cégnél?

Munkakörömnek főbb tevékenységei az árajánlatok készítésének műszaki támogatása, a változásmenedzsment és az új termékbevezetések műszaki támogatása. Előbbi kettőt folyamatosan végzem mióta itt vagyok, utóbbi azonban várhatóan a közeljövőben fog megkezdődni valamelyik nomináció közeli projekt kapcsán. Ez a feladat sok új kihívást és fejlődési lehetőséget hoz majd számomra..