Gyakornokból főállású munkatárs

Faludi Zsolt, a PTE MIK egyetemi hallgatója másfél évet dolgozott gyakornokként az Amphenolnál. Bár még utolsó évét tölti az egyetemen, mégis elfogadta cégünk állásajánlatát és augusztus közepétől mint munkavállaló fog nálunk dolgozni. A munka és a tanulás összeegyeztetéséről, gyakornoki tapasztalatairól beszélgettünk Zsolttal.

Nagyon fiatal vagy, egyetemre jársz még. Rendelkezel-e az Amphenol-on kívül más munkatapasztalattal?

Középiskola alatt nyári gyakorlatomat Bólyban, ahol lakom, az Eckerle-nél töltöttem. Jelenlegi kollégáim közül párat ott ismertem meg. Nagyon más egy pár hetes nyári gyakorlat tizenpár éves fejjel és egy egyetemi gyakornoki pozíció. Egyértelműen az utóbbinál egyre komolyabb feladatokkal láttak el, míg az előbbinél töltött pár hét inkább csak olyan betekintés jellegű volt.

Másfél éve dolgozol az Amphenolnál gyakornokként. Hogyan alakult a szerepköröd, a feladataid ez idő alatt?

Rengeteget tanultam az elmúlt másfél évben, a közvetlen kollégáimtól, a mérnököktől, és a karbantartóktól egyaránt. Szeretek velük dolgozni, nagyon jó a társaság.

Amikor gyakornokként kezdtem, heti 2-3 napot tudtam dolgozni. Azóta úgy alakultak a tanulmányaim, hogy már 4-5 napokat is dolgozom. Minél több időt töltöttem az Amphenolnál, annál többet tanultam és fejlődtem, így egyre jobban belevontak a nagyobb volumenű projektekbe. Ami az elejétől pozitív volt, hogy szabad kezet kaptam a döntésekben, hamar önállósodtam munka terén.

Állásajánlatot kaptál az Amphenoltól úgy, hogy még nem diplomáztál le. Ez nem magától értetődő. Örülsz neki?

Ezt azért tudom megoldani és azért tudtam elfogadni az állásajánlatot, mert nagyon kevés van vissza az egyetemből, így belefér a heti 40 óra munka a naptáramba. Az Amphenol rugalmas a tanulmányaimat tekintve, elengednek előadásokra, vizsgákra. Mindig jelzem előre, megbeszélem a felettesemmel és nincs ebből probléma. Nem elhanyagolható szempont a fizetés sem, illetve a felelősség és a kihívás amivel ez a pozíció jár.

Mit javasolnál az egyetemistáknak, hogyan válasszák ki a gyakornoki helyüket?

Két szempont fontos a gyakornoki hely kiválasztásakor. Egyrészt, hogy szeresd amit csinálsz, másrészt, hogy olyan közegbe helyezkedj el ahol nem csak jól érzed magad a társaságban, de a lehető legtöbbet tudnak neked adni, tanítani. Nekem szerencsém volt itt az Amphenolnál, itt mindkettő adott volt.