Világcég pécsi gyárával köt stratégiai megállapodást a PTE Műszaki és Informatikai Kara

A kutatás-fejlesztés és innováció, az oktatás, valamint a stratégia és kommunikáció területén történő együttműködésről köt megállapodást a világ egyik legnagyobb elektromos csatlakozórendszer-gyártó vállalata, az Amphenol Pécsett alapított cégével a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara (PTE MIK). A stratégiai együttműködési keretmegállapodás ünnepélyes aláírását a kar évnyitóján, szeptember 6-án 9 órakor tartják a MIK központi épületében (Boszorkány u. 2.).

Az Amphenol Kft. az akkumulátortechnológia terén működik, kábelek és csatlakozók összeszerelésével, több európai prémium autómárka elektromos autóihoz kiemelt fontosságú akkumulátoralkatrész gyártásával foglalkozik. Az „Amphenol család” közel 200 vállalkozásának egyike 2019 óta van jelen Pécsen. Az amerikai érdekeltségű világvállalat pécsi egysége az elmúlt egy évben megháromszorozta munkavállalói számát, és azt tűzte ki célul, hogy az Amphenol csoport Ipari Termékek Divíziója európai gyártóbázisa legyen, magas hozzáadott értékkel ipari alkalmazásokhoz. Ehhez jól képzett szakemberekre, így főként mérnökökre is szüksége van, illetve olyan megoldásokra, innovációkra, amelyek tudásbázisa az egyetemi oktatásban, így a PTE MIK-en található meg. A PTE Műszaki és Informatikai Kara Magyarország legdinamikusabban fejlődő mérnökképző felsőoktatási intézménye, képzési palettáján a műszaki tudományok szinte teljes skálája megmutatkozik. A már eddig is széles ipari kapcsolati portfóliója azt szolgálja, hogy az intézmény hasznosítsa az oktatás, a kutatás és fejlesztés során elért eredményeket, ezzel a tudásalapú és egyben pragmatikus megközelítéssel segítse elő a magyar ipar és gazdaság hosszú távú, folyamatos fejlődését.

Az Amphenollal kötendő megállapodás kiemelt fókuszterülete a kutatás- fejlesztés és innováció. Ennek keretében az élvonalbeli tudás és technológia létrehozása érdekében a két fél rendszeres tudás- és tapasztalatcserét, közös kutatás-fejlesztési projekteket, valamint közös oktatási-képzési programokat valósít meg. Az oktatáshoz kapcsolódóan a cég és az egyetem vállalja a tudományos ismeretek egymás közötti megosztását, illetve közös stratégiát alakítanak ki, így a PTE képzési programja és képzési portfóliója összeállításakor figyelembe veszi az Amphenol irányelveit. A megállapodás része az is, hogy együttes projektjeikhez a két fél közösen pályázati forrásokat keres és valósít meg.